PFHBiPM
Aktualności

Ciekawostka: czy krowy produkują ocet?

Krzysztof Słoniewski | | Ciekawostki

Tak, i to w dużych ilościach. Co więcej, one nie tylko „wytwarzają” ocet, one się nim także żywią!

Krowa jest przeżuwaczem. Podobnie jak inne zwierzęta z tej grupy, mają skomplikowany przewód pokarmowy, którego największą częścią jest żwacz. Wszystko, co krowa zjada, trafia do żwacza, w którym składniki zjedzonej przez krowę paszy są rozkładane (fermentowane) przez żyjące tam bakterie. Jednym z głównych produktów tej fermentacji jest kwas octowy. Tak, to jest ta sama substancja, której roztwór sprzedaje się w sklepach spożywczych jako ocet. Krowa, produkująca około 20 kg mleka dziennie zjada tyle paszy, że jej fermentacja dostarcza około 3,5 kg czystego kwasu octowego. A ponieważ w sklepach sprzedaje się ocet 10%, to można śmiało powiedzieć, że krowa produkuje dziennie ponad 30 butelek octu!

Czy to jej nie szkodzi?

Przeciwnie, krowy wręcz żywią się tym „octem”. Kwasy, produkowane w żwaczu (oprócz octowego jest to także kwas propionowy i masłowy), dostarczają krowie prawie połowę energii, jakiej ona potrzebuje do życia i do produkcji mleka. Krowy są więc nie tylko producentkami octu, ale też nałogowymi jego konsumentkami.