Bydgoscy hodowcy w Zakładzie Spomlek w Chojnicach
Okres zimowy to czas na szkolenia i wyjazdy dydaktyczne dla hodowców. W dniu 27 stycznia 2020 roku odbył się wyjazd członków Międzygminnego Koła Producentów Mleka ze Złotnik Kujawskich i Dobrcza do zakładu mleczarskiego Spomlek w Chojnicach. Inicjatorem był nasz pracownik, zootechnik Oceny, Roman Czechowicz.
Na sali wykładowej
- Na sali wykładowej przywitał przyjezdnych dyrektor zakładu Spomlek w Chojnicach, Damian Kożuch, który zachwalał markę serów serenada produkowanych w tutejszym zakładzie. Podkreślił, że dobrej jakości sery mogą powstać jedynie z dobrego mleka, o niskiej zawartości komórek somatycznych i wysokiej zawartości kazeiny, za którą mleczarnia premiuje. Zachęcał zebranych rolników do współpracy z mleczarnią Spomlek, kusząc wysokimi cenami za dostarczony dobrej jakości surowiec. Spotkało się to z żywiołowym przyjęciem zebranych.
- Kolejnym prelegentem był Rafał Fuhrmann reprezentujący firmę Stop-Vet. Wykładowca przedstawił kompleksowy program profilaktyki, w zapobieganiu chorób krów mlecznych.
- Jako ostatni był Sławomir Kłosiński, który zaprezentował siew nasion kukurydzy Massaindur, cyfrowe i agronomiczne rozwiązania oraz pomoc w terenie dla klientów.
Zakład Spomlek
- Kolejnym etapem szkolenia było pokazanie procesu produkcji serów, od momentu przyjęcia surowca i jego badania, aż po leżakowanie serów i wysyłkę.
Obora w gospodarstwie
Po zakończonym zwiedzaniu zakładu, hodowcy udali się autokarem do gospodarstwa Andrzeja Klonowskiego w Lichnowach, aby obejrzeć najnowsze rozwiązania stosowane w produkcji mleka. Obora ta to przykład przemyślanej i konsekwentnie zrealizowanej inwestycji. Obiekt wyposażony w roboty zaskoczył uczestników czystością i funkcjonalnością, zapewniającą prawidłowy dobrostan zwierzętom i prawidłową organizację pracy.
Na zakończenie
Zakończeniem wyjazdu był wspólny obiad ze sponsorami, w trakcie którego można było podzielić się na gorąco wrażeniami i uwagami z wyjazdu.