PFHBiPM
Ciekawostki

Czy krowy potrafią pływać? Kiedy krowa daje mleko? Dlaczego krowa to święte zwierzę w Indiach? Czy Milka naprawdę jest fioletowa? Po co bydłu rogi?

Zapraszamy do działu ciekawostek, w którym odpowiemy na te i inne pytania dotyczące bydła domowego. Jako zwierzęta od tak dawna towarzyszące człowiekowi, wydawać by się mogło, że nie skrywają już przed nami żadnych tajemnic. Cały czas jednak zaskakują i zachwycają. Krowy to niesamowite i mądre istoty, które pozostają w służbie człowieka od dawien dawna. Warto zatem poznać je bliżej i dostrzec w nich coś więcej niż dość bierne zwierzęta polegujące i przeżuwające „trawę” cały dzień. 

Ciekawostki

Po co krowom cztery żołądki?

Izabela Trochimiuk | | Ciekawostki

Krowi żołądek to skomplikowany narząd. Sam w sobie jest ogromny i podzielony na kilka części, dlatego też przyjęło się mówić, że zwierzęta te mają ich aż cztery. Składa się z czterech komór:

  • żwacza,
  • czepca,
  • ksiąg
  • i trawieńca.

Taka budowa żołądka krowy oraz zasiedlone w nim mikroorganizmy tj. pierwotniaki, grzyby czy bakterie beztlenowe, umożliwiają jej trawienie celulozy zawartej w roślinach.

 

  • Wstępnie pogryziony pokarm najpierw trafia do żwacza, gdzie jest rozdrabniany i fermentowany za sprawą enzymów wytwarzanych przez mikroorganizmy.
  • Następnie jego większe cząsteczki wracają do jamy gębowej, gdzie są ponownie przeżuwane. Właśnie dlatego krowy stale żują – muszą pogryźć paszę dwa razy.
  • Kiedy zwierzę ponownie rozdrobni pożywienie, trafia ono do czepca, czyli drugiego przedżołądka. Jego zadaniem jest oddzielenie od siebie cząsteczek paszy.
    • Te, które są wciąż zbyt duże, wracają do żwacza,
    • a dostatecznie małe przechodzą do kolejnegoprzedżołądka, czyliksiąg. Narząd ten zawdzięcza swoją nazwę dużej ilości pofałdowanych wypustek, które przypominają kartki książki. Dzięki nim znacznie zwiększa się powierzchnia błony śluzowej wchłaniającej wodę i substancje odżywcze.
  • Z ksiąg treść pokarmowa przechodzi do trawieńca nazywanego żołądkiem właściwym. Dopiero w nim znajdują się gruczoły produkujące kwas żołądkowy, który rozkłada przede wszystkim białka.
  • Z trawieńca pożywienie trafia do dwunastnicy,
  • a następnie do dalszych fragmentów jelit, gdzie wchłaniane są z niego lotne kwasy tłuszczowe. Produkty te transportowane są do wątroby i przetwarzane na glukozę, czyli źródło energii.

Źródło: https://www.focus.pl/artykul/zoladek-krowy-jaka-ma-pojemnosc-i-czy-to-prawda-ze-krowa-ma-kilka-zoladkow
Ilustracja: https://www.wiatrak.nl/10656/fryzyjska-krowa-czyli-czego-nie-wiedziales-o-krowach

 

Wróć