Czy krowy potrafią pływać? Kiedy krowa daje mleko? Dlaczego krowa to święte zwierzę w Indiach? Czy Milka naprawdę jest fioletowa? Po co bydłu rogi?
Zapraszamy do działu ciekawostek, w którym odpowiemy na te i inne pytania dotyczące bydła domowego. Jako zwierzęta od tak dawna towarzyszące człowiekowi, wydawać by się mogło, że nie skrywają już przed nami żadnych tajemnic. Cały czas jednak zaskakują i zachwycają. Krowy to niesamowite i mądre istoty, które pozostają w służbie człowieka od dawien dawna. Warto zatem poznać je bliżej i dostrzec w nich coś więcej niż dość bierne zwierzęta polegujące i przeżuwające „trawę” cały dzień.
Ciekawostki
Jakie smaki odczuwa krowa?
U bydła można wyróżnić cztery podstawowe smaki:
- słodki (węglowodany, głównie cukry proste i dwucukry – związany z dostarczaniem energii),
- słony (sole sodu i potasu, a dokładniej kationy tych metali – związany z równowagą elektrolitową),
- gorzki (alkaloidy i wiele soli nieorganicznych – pomaga uniknąć toksyn i garbników obniżających wartość odżywczą roślin),
- kwaśny (kwasy organiczne i nieorganiczne – związany z równowagą pH).
Receptory smaku zlokalizowane są w określonych miejscach na języku. Krowy posiadają dwa do trzech razy więcej kubków smakowych niż ludzie, dlatego też jest bardziej wrażliwe na smaki oraz jest lepsze w ich rozróżnianiu. Bydło może być bojaźliwe, jeśli chodzi o spożywanie nowej paszy o nieznanym smaku i zapachu, dlatego też np. potrzebują one sztucznych słodzików, aby zamaskować gorzkie smaki, takie jak cynk w wodzie.
Źródło: Moran J., Doyle R., 2015; Cow Talk: Understanding Dairy Cow Behaviour to Improve Their Welfare on Asian Farms