PFHBiPM
Ciekawostki

Czy krowy potrafią pływać? Kiedy krowa daje mleko? Dlaczego krowa to święte zwierzę w Indiach? Czy Milka naprawdę jest fioletowa? Po co bydłu rogi?

Zapraszamy do działu ciekawostek, w którym odpowiemy na te i inne pytania dotyczące bydła domowego. Jako zwierzęta od tak dawna towarzyszące człowiekowi, wydawać by się mogło, że nie skrywają już przed nami żadnych tajemnic. Cały czas jednak zaskakują i zachwycają. Krowy to niesamowite i mądre istoty, które pozostają w służbie człowieka od dawien dawna. Warto zatem poznać je bliżej i dostrzec w nich coś więcej niż dość bierne zwierzęta polegujące i przeżuwające „trawę” cały dzień. 

Ciekawostki

Oscypek

Izabela Jannasz | | Ciekawostki

Wędzony, zdobiony ser owczy z Podhala o wrzecionowatym kształcie. Zaklęty w nim jest aromat górskich łąk, pastwisk i hal. Być może dlatego smakuje najlepiej w bacówce, pokrojony w plastry lub smażony nad paleniskiem, z nieodzowną konfiturą.

Od 2008 roku posiada europejski znak Chronionej Nazwy Pochodzenia. Co to oznacza? Między innymi to, że oscypka nie wolno bezkarnie podrabiać, a kupujący ma gwarancję, że wyda pieniądze na wyjątkowy produkt wysokiej jakości. Do wyrobu tej podhalańskiej specjalności potrzeba: owiec rasy polskiej górsiej, sprawnych rąk bacy, zadymionej drewnianej bacówki z paleniskiem, juhasów oraz górskiej hali. Oscypek od wieków wyrabia się ręcznie zgodnie z wiedzą przekazywaną przez baców z pokolenia na pokolenie. To ser sezonowy – produkowany od maja do września, kiedy owce dają mleko (czasem dodaje się niewielkiej domieszki mleka krowiego endemicznej rasy krów polskiej czerwonej).

Pierwsze wzmianki o produkcji sera pochodzą z początku XV wieku. Pierwszy spisany przepis pochodzi z 1748 roku. Receptura nie zmieniła się do dziś. W 1886 roku Walery Eljasz, polski malarz i fotograf, popularyzator Tatr i Zakopanego, opisując kojarzone już z rejonem Tatr sery owcze pisał: „Sery są tu tylko owcze, o krowich mało co wiedzą górale. Sprzedaje się ser owczy w Tatrach w gomółkach, zwanych tu oszczypkami (…). Oprócz oszczypków w dolinie Kościeliskiej na hali Pysznej wyrabiają sery owcze w kręgach, zwanych tu bruskami (…), jest to najlepszy gatunek sera owczego tatrzańskiego”.

Źródło: https://culture.pl/pl/dzielo/oscypek
fot. trzyznakismaku.pl

Wróć