![](/fileadmin/_processed_/1/5/csm_RZPMiHBP-Regionalny-na-Podlasiu---Logo-1_cd47bc4b8d.png)
Prezes: Jan Zawadzki
Dyrektor Biura: Mieczysław Kopiczko
e-mail: m.kopiczko@pfhb.pl
tel. 661 808 003
Ciemnoszyje 47,
19-200 Grajewo
Aktualności związkowe:
Delikatny wzrost na GDT
Po wielu miesiącach utrzymującego się spadku na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trend, ostatnia aukcja zakończyła się na delikatnym plusie. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 2,7%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 2 888 USD. Od początku bieżącego roku indeks cen produktów mlecznych spadł o 18,6%.
Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań trzech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku i bezwodnego tłuszczu mlecznego. Największe spadki natomiast dotyczyły maślanki w proszku.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 5 września 2023 roku:
- Pełne mleko w proszku +5,3% - cena 2 702 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +2,7% - cena 4 561 USD/t
- Masło +1,1% - cena 4 588 USD/t
- Ser Cheddar -0,6% - cena 4 102 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku -1,6% - cena 2 286 USD/t
- Maślanka w proszku -6,5% - cena 2 215 USD/t
- Laktoza 0,0% - cena 608 USD/t
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
Pomimo niewielkiego wzrostu na GDT, w Polsce nadal utrzymuje ie trend spadkowy ceny surowca.