![](/fileadmin/_processed_/1/5/csm_RZPMiHBP-Regionalny-na-Podlasiu---Logo-1_cd47bc4b8d.png)
Prezes: Jan Zawadzki
Dyrektor Biura: Mieczysław Kopiczko
e-mail: m.kopiczko@pfhb.pl
tel. 661 808 003
Ciemnoszyje 47,
19-200 Grajewo
Aktualności związkowe:
Produkty mleczarskie coraz droższe
Nastroje na światowym rynku mleka są coraz lepsze, może świadczyć o tym kolejny wzrost na giełdzie Global Dairy Trade.
Nastroje na światowym rynku mleka są coraz lepsze, może świadczyć o tym kolejny wzrost na giełdzie Global Dairy Trade.
Ostatnia aukcja, która odbyła się 6 marca już po raz siódmy zakończyła się wzrostem notowań. Ogólny indeks cenowy ukształtował się na poziomie 3,3%. Wzrost ogólnego indeksu był spowodowany wzrostem notowań większości produktów mleczarskich, oferowanych na giełdzie GDT. Największy wzrost dotyczył maślanki w proszku +11%. Spadek notował miał miejsce tylko w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku o 4,3% oraz kazeiny podpuszczkowej 0,1%.
Wyniki ostatniej aukcji Global Dairy Trade:
- Maślanka w proszku + 11%
- Ser Cheddar + 6%
- Pełne mleko w proszku + 6%
- Bezwodny tłuszcz mleczny + 3,9%
- Masło + 3,7%
- Laktoza + 0,6%
- Odtłuszczone mleko w proszku - 4,3%
- Kazeina podpuszczkowa- 0,1%
- Serwatka w proszku nie była oferowana
Kolejny wzrost na światowym runku mleka oraz rosnąca cena skupu surowca w Polsce wprowadza nadzieję, że najbliższe miesiące będą pozytywne dla producentów mleka a ogólna sytuacja dla branży mleczarskiej pozostanie stabilna.
tekst: Dorota Śmigielska