![](/fileadmin/_processed_/1/5/csm_RZPMiHBP-Regionalny-na-Podlasiu---Logo-1_cd47bc4b8d.png)
Prezes: Jan Zawadzki
Dyrektor Biura: Mieczysław Kopiczko
e-mail: m.kopiczko@pfhb.pl
tel. 661 808 003
Ciemnoszyje 47,
19-200 Grajewo
Aktualności związkowe:
Trend spadkowy na GDT
Od wielu notowań na platformie GDT utrzymuje się trend spadkowy. Ostatnia aukcja, która miała miejsce 4 lipca 2023 roku zakończyła się spadkiem indeksu o 3,3%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 334 USD. Od początku bieżącego roku indeks cen produktów mlecznych spadł o 8,6%.
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku oraz masła.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 4 lipca 2023 roku:
- Maślanka w proszku -11,4% - cena 2 189 USD/t
- Masło -10,3% - cena 4 842 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku -6,0% - cena 2 525 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny -3,4% - cena 4 579 USD/t
- Ser Cheddar -3,1% - cena 4 386 USD/t
- Pełne mleko w proszku -0,4% - cena 3 149 USD
- Laktoza – nie była oferowana
Spadki cen produktów mlecznych wpływają również na cenę surowca. W Polsce ceny mleka utrzymują trend spadkowy od stycznia bieżącego roku.