PFHBiPM
Aktualności

Zahamowanie trendów spadkowych na GDT

Dorota Śmigielska |

W dniu 16 lipca bieżącego roku odbyła się 240 aukcja na nowozelandzkiej giełdzie Global Dairy Trade, podczas której został zahamowany trend spadkowy cen produktów mleczarskich.

Ogólny indeks GDT wzrósł o 2,7% w porównaniu z wynikami aukcji z pierwszych dni lipca bieżącego roku. Średnia cena podczas aukcji ukształtowała się na poziomie 3412 USD/t. Wzrost cen dotyczył większości oferowanych produktów, z czego największy miał miejsce w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku. Jedynie cena kazeiny podpuszczkowej odnotowała spadek.

Wyniki ostatniej aukcji Global Dairy Trade:

  • Odtłuszczone mleko w proszku +3,8% – cena 2505 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku +3,6% – cena 3074 USD/t;
  • Ser Cheddar +3,3% – cena 3869 USD/t;
  • Masło +1,7% – cena 4406 USD/t;
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +1,7% – cena 5523 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa –3,4% – cena 7044 USD/t;
  • Maślanka w proszku nie była oferowana;
  • Laktoza nie była oferowana;
  • Serwatka w proszku nie była oferowana.

Kolejna aukcja odbędzie się już za kilka dni, 6 sierpnia