PFHBiPM
Aktualności

Trend spadkowy wyhamowany

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Od połowy marca bieżącego roku na platformie GDT utrzymywał się trend spadkowy. Aukcja na początku czerwca zakończyła się dodatnim indeksem cenowym produktów mleczarskich, tym samym wyhamowując trend spadkowy. Indeks odnotował wzrost o 1,5%, a średnia cena ukształtowała się na poziomie 4656 USD

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań czterech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku masła i maślanki w proszku. Notowania dwóch oferowanych produktów odnotowały spadek, z czego największy dotyczył sera Cheddar.

 Wyniki ostatniej sesji z dnia 7 czerwca 2022 roku:

  • Masło +5,6% – cena 6068 USD/t
  • Maślanka w proszku +4,5% – cena 4398 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +3,0% – cena 4240 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +2,7% – cena 6201 USD/t
  • Pełne mleko w proszku -0,3% – cena 4158 USD/t
  • Ser Cheddar -3,6% – cena 5365 USD/t
  • Laktoza – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

W Polsce od sierpnia 2021 roku cena mleka utrzymuje trend wzrostowy. Ostatnie informacje z Głównego Urzędu Statystycznego pokazują, że średnia cena mleka w kwietniu ukształtowała się na poziomie 213,47 zł/hl i była o 8,6% wyższa niż w marcu oraz o 40,2% wyższa niż w analogicznym miesiącu 2021 roku.