PFHBiPM
Aktualności

Spadek na GDT

Dorota Śmigielska | | Informacje

Szósta w tym roku aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 17 marca 2020 roku zakończyła się na minusie. Ogólny indeks cenowy odnotował spadek o 3,9%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 2980 USD.

Główną przyczyną spadku notowań były duże obniżki cen odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku. Największy wzrost notowań miał miejsce w przypadku laktozy i sera Cheddar, jednak nie był on na tyle duży, aby ogólny indeks pozostała na plusie.  

Wyniki ostatniej sesji w dniu 17 marca 2020 roku:

  • Laktoza +4,9% – cena 914 USD/t
  • Ser Cheddar +2,6% – cena 4398 USD/t
  • Kazeina +1% – cena 9987USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +1% – cena 4331 USD/t
  • Masło +0,3% – cena 4144 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -8,1% – cena 2 527 USD/t 
  • Pełne mleko w proszku -4,2% – cena 2 797 USD/t
  • Maślanka w proszku – nie oferowano
  • Serwatka w proszku – nie oferowano  

Spadek notowań na Global Dairy Trade utrzymuje się już od kilku sesji, oby nie przyczynił się do trendu spadkowego na krajowym rynku.