PFHBiPM
Aktualności

Laboratoria Paszowe PFHBiPM – sprawdź co w trawie piszczy…

Anna Nakonieczna | | Laboratoria

Wiedza na temat parametrów jakościowych i wartości pokarmowej pasz stosowanych w żywieniu bydła jest kluczowa do osiągnięcia sukcesu w produkcji mleka.

Zakres badań naszych laboratoriów paszowych obejmuje:

  • Pasze objętościowe (podstawowy skład chemiczny, frakcje włókna, wartość pokarmowa oraz parametry jakości zakiszania):
    • kiszonka z kukurydzy,
    • kiszonka z traw i lucerny,
    • kiszonka z roślin motylkowych z trawami,
    • kiszone ziarno z kukurydzy.
  • Pasze objętościowe (podstawowy skład chemiczny, frakcje włókna, wartość pokarmowa):
    • siano łąkowe.
  • Pasze objętościowe (podstawowy skład chemiczny, frakcje włókna):
    • TMR na bazie kukurydzy.
  • Nasiona i śruty (podstawowy skład chemiczny):
    • nasiona zbóż i kukurydzy (w całości i śruty),
    • śruta rzepakowa i sojowa,
    • nasiona roślin strączkowych i słonecznika,
    • mieszanki ww. nasion i śrut.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom hodowców nasza oferta została wzbogacona o oznaczanie parametrów zakiszania tj:

  • kwas mlekowy,
  • kwas octowy,
  • azot amoniakalny,
  • alkohol,
  • ADIN (azot nierozpuszczalny w kwaśnym detergencie),
  • pH.

O tym jak interpretować poszczególne parametry zakiszania przeczytasz tutaj

Na potrzeby Hodowców, w strukturach PFHBiPM pracują dwa laboratoria paszowe (Kobierno i Jeżewo Stare), w których wykonywane są analizy składu pasz.  Zakres terytorialny laboratoriów został przedstawiony na poniższej mapie lub jest dostępny w zakładce laboratoriów paszowych.

 

Masz problem z analizą wyników? Potrzebujesz wsparcia w zakresie żywienia?
Nasi pracownicy pozostają do Twojej dyspozycji!

Kliknij by się skontaktować: Doradcy żywieniowi lub Doradcy zootechniczni