PFHBiPM
Aktualności

Kolejny spadek na GDT

Dorota Grabaczyk | | Rynek mleka

Od wielu notowań na platformie GDT utrzymywał się trend spadkowy, który utrzymuje się również w roku bieżącym. Piąta aukcja w roku bieżącym zakończyła się spadkiem indeksu o 0,7%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 403 USD.

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań pięciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku sera Cheddar oraz maślanki w proszku. Notowania dwóch produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył laktozy.

 Wyniki ostatniej sesji w dniu 7 marca 2023 roku:

  • Laktoza +0,3% - cena 1 112 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +0,2% - cena 3 277 USD/t
  • Masło -0,3% - cena 4 899 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -1,1% - cena 2 739 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -1,8% - cena 5 340 USD/t
  • Maślanka w proszku -4,5% - cena 2 521 USD/t  
  • Ser Cheddar -10,2% - cena 4 509 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana   

W Polsce w 2022 roku ceny surowca utrzymywały trend wzrostowy, jednak już w styczniu ceny surowca drastycznie spadły.