PFHBiPM
Ciekawostki

Czy krowy potrafią pływać? Kiedy krowa daje mleko? Dlaczego krowa to święte zwierzę w Indiach? Czy Milka naprawdę jest fioletowa? Po co bydłu rogi?

Zapraszamy do działu ciekawostek, w którym odpowiemy na te i inne pytania dotyczące bydła domowego. Jako zwierzęta od tak dawna towarzyszące człowiekowi, wydawać by się mogło, że nie skrywają już przed nami żadnych tajemnic. Cały czas jednak zaskakują i zachwycają. Krowy to niesamowite i mądre istoty, które pozostają w służbie człowieka od dawien dawna. Warto zatem poznać je bliżej i dostrzec w nich coś więcej niż dość bierne zwierzęta polegujące i przeżuwające „trawę” cały dzień. 

Ciekawostki

Jak duże mogą być krowie rogi?

Krzysztof Słoniewski | | Ciekawostki

Pierwsza trudność polega na tym, jak opisać wielkość rogów w sytuacji, gdy osadzone są na wyrastających z czaszki możdżeniach i mają rozmaite, mniej lub bardziej łukowate kształty? Można podać ich długość, mierzoną zwykle po zewnętrznej krzywiźnie rogu, albo odległość dzielącą końcówki (szpice) rogów. Można też zmierzyć rozpiętość rogów, czyli odległość miedzy ich maksymalnie oddalonymi krawędziami. Bydło ras hodowanych w Polsce  ma w większości przypadków rogi umiarkowanej wielkości. Rzadko spotyka się w Polsce rasy takie jak szkockie bydło górskie (Highland), których rogi są bardziej okazałe. Co ciekawe, u tej rasy większe rogi mają krowy. Odległość między ich końcami może przekraczać metr. Robią one tym większe wrażenie, że zdobią głowy stosunkowo niedużych zwierząt – ich wysokość w krzyżu nie przekracza zwykle 120 cm. Żubry, jedyne nasze „dzikie krowy”, także mają stosunkowo skromne rogi, których rozpiętość rzadko przekracza 70 cm. Większe rogi miały tury, zamieszkujące niegdyś Polskę. Lirowato wygięty róg tura, mierzony po krzywiźnie, osiągał  70–80 cm.

Żadne polskie krowy, ani współczesne, ani historyczne, nie mogą się jednak pod względem rozmiaru rogów równać ze światowymi potentatami w tej dziedzinie. Z gigantycznych wręcz rogów znane są zwłaszcza dwie rasy: liczne odmiany afrykańskiego bydła Sanga, w krajach zachodnich znanego jako Watussi, oraz teksańskie bydło długorogie (Texas Longhorn).

Bydło rasy Watussi w Europie (w tym także w Polsce) spotyka się głównie w ogrodach zoologicznych, gdzie uwagę zwiedzających przykuwają rogi tych zwierząt, które są nie tylko długie, ale też bardzo grube, przez co sprawiają wrażenie wręcz monstrualnych. Rozpiętość tych rogów dochodzi do 2,5 metra, a rekordowy obwód rogu, zmierzony u jego podstawy, przekraczał 100 cm! Można zadać sobie pytanie, po co bydłu tej rasy tak gigantyczne rogi? Zwierzętom te rogi są raczej nieprzydatne. Od stuleci selekcjonuje się tę rasę w celu uzyskania jak największych rogów, bo w wielu koczowniczych plemionach liczba i uroda posiadanych zwierząt są oznaką wysokiego statusu społecznego ich właścicieli.

Wróć

Bydło rasy Texas Longhorn ma bardzo rogi długie i rozłożyste (bo rosnące mocno na boki), które przeciętnie mierzą około 120 cm. Rekordziści tej rasy, których zdjęcia można obejrzeć w Internecie, mają jednak rogi znacznie większe. Buhaj Cowboy Tuff Chex może się pochwalić rogami o długości przekraczającej dwa i pół metra, a wolec imieniem Poncho nosi rogi przekraczające trzy metry!. Kto z czytelników uśmiechnął się z wyższością, czytając o mieszkańcach Afryki, hodujących krowy z wielkimi rogami, żeby się nimi szczycić przed sąsiadami? To niech sobie odpowie na pytanie, dlaczego za wspomnianego buhaja Chex, odznaczającego się głównie wielkimi rogami, zapłacono na aukcji w USA 165 000 dolarów?