PFHBiPM
Aktualności

Jakie smaki odczuwa krowa?

Izabela Trochimiuk | | Ciekawostki

U bydła można wyróżnić cztery podstawowe smaki:

  • słodki (węglowodany, głównie cukry proste i dwucukry – związany z dostarczaniem energii),
  • słony (sole sodu i potasu, a dokładniej kationy tych metali – związany z równowagą elektrolitową),
  • gorzki (alkaloidy i wiele soli nieorganicznych – pomaga uniknąć toksyn i garbników obniżających wartość odżywczą roślin),
  • kwaśny (kwasy organiczne i nieorganiczne – związany z równowagą pH).

Receptory smaku zlokalizowane są w określonych miejscach na języku. Krowy posiadają dwa do trzech razy więcej kubków smakowych niż ludzie, dlatego też jest bardziej wrażliwe na smaki oraz jest lepsze w ich rozróżnianiu. Bydło może być bojaźliwe, jeśli chodzi o spożywanie nowej paszy o nieznanym smaku i zapachu, dlatego też np. potrzebują one sztucznych słodzików, aby zamaskować gorzkie smaki, takie jak cynk w wodzie.

Źródło: Moran J., Doyle R., 2015;  Cow Talk: Understanding Dairy Cow Behaviour to Improve Their Welfare on Asian Farms