POLSKA FEDERACJA HODOWCÓW BYDŁA i PRODUCENTÓW MLEKA

Zadania


Podstawowym zadaniem Działu Hodowli Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka jest prowadzenie ksiąg dla bydła hodowlanego ras mlecznych.

Zadania hodowlane w ramach prowadzenia ksiąg dla bydła hodowlanego wykonywane są przez doradców ds. hodowli bydła mlecznego i specjalistów ds. dokumentacji hodowlanej. Należą do nich:


1. Wpis krów i cieliczek do sekcji dodatkowej (symbol W) i sekcji głównej księgi hodowlanej (symbol G) oraz wyznaczanie minimalnych progów indeksu selekcyjnego (PF) oraz wpis krów do klasy Elita (symbol E).

PFHBiPM prowadzi księgi w formie elektronicznej dla następujących ras bydła mlecznego:

  • •    polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej (kod HO) i odmiany czerwono-białej (kod RW),
  • •    polskiej czerwonej (kod RP) i mieszańców z europejskim bydłem czerwonym (kod RE), z wyłączeniem czerwonego bydła norweskiego (kod NR) i czerwonego bydła szwedzkiego (kod SR)
  • •    simentalskiej (kod SM),
  • •    jersey (kod JE),
  • •    montbeliarde (kod MO),
  • •    polskiej czerwono-białej (kod ZR),
  • •    polskiej czarno-białej (kod ZB),
  • •    brown swiss (kod BS),
  • •    szwedzkiej czerwonej (kod SR).

2. Wpis buhajów ras mlecznych do ksiąg w formie elektronicznej;


3. Wydawanie hodowcom zaświadczeń potwierdzających dokonanie wpisu;


4. Wydawanie świadectw zootechnicznych i świadectw potwierdzających pochodzenie dla wprowadzanych do obrotu:

  • •    zwierząt (jałówki hodowlane, jałowice cielne, krowy do dalszego chowu, buhajki i buhaje hodowlane),
  • •    nasienia,
  • •    zarodków lub komórek jajowych;

5. Opiniowanie programów oceny i selekcji buhajów tworzonych przez spółki inseminacyjne oraz udział w ich realizacji;

  • •    komisyjny wybór ojców buhajów i matek buhajów,
  • •    kwalifikacja buhajków z indywidualnych kojarzeń,
  • •    ocena i selekcja buhajów przeznaczonych do testowania;

6. Udział w realizacji programu hodowlanego ochrony zasobów genetycznych bydła ras polskiej czerwonej, polskiej czerwono-białej i polskiej czarno-białej;


7. Udział w organizowaniu wystaw i pokazów bydła.


Hichb 2019 03 lq 1

Hodowla i Chów Bydła

W numerze 3 / 2019: Czy to koniec polskiej wołowiny?

 

Reportaż z mazowieckiej ubojni wyemitowany przez stację TVN wstrząsną całą Polską i odbił się szerokim echem na całym świecie, podważając renomę Polski, jako solidnego i sprawdzonego eksportera żywności. Niehumanitarne traktowanie zwierząt, połączone z haniebnymi praktykami sprzedaży mięsa bez weterynaryjnej położyło się cieniem na całej branży, zarówno producentów mięsa, jak i hodowców bydła. Właśnie z tego powodu postanowiliśmy tej aferze poświęcić Temat Numeru. Przeczytacie w nim Państwo ogólną analizę zaistniałej sytuacji, oraz wywiady z Witoldem Choińskim, prezesem Polskiego Mięsa, lek. wet. Karoliną Oblizajek, pełniącą funkcję Wojewódzkiego Inspektora Weterynaryjnego ds. Bezpieczeństwa Zywności w WIW w Poznaniu i z dr. hab. Anną Jupowicz - Ginalską, medioznawcą z Uniwersytetu Warszawskiego. Oprócz tego w numerze zapraszamy do odwiedzenia z nami Spiżarni Hrabiny Potulickiej ze Ślesina, produkującą rewelacyjne sery, a także odwiedzenia hodowli Państwa Klimczyków z Poręby, oraz rodziny Ziajów z Dobrodzienia. Szczególnie też polecamy artykuł Anny Siekierskiej o niepożądanych cechach pokrojowych w stadzie. W najnowszym numerze nie zabraknie także tekstów odnośnie żywienia, ekonomii i zdrowotności, a także nowinek z branży hodowlanej, zwłaszcza, że niedawno odbyły się Targi Ferma w Łodzi. Serdecznie zapraszamy do lektury!

KALENDARZ WYSTAW


NAJWAŻNIEJSZE WYDARZENIA W ROKU

Marzec 2019
PN WT SR CZW PT SO ND
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

*Pola zaznaczone gwiazdką sa obowiązkowe


Jak nas znaleźć?

Siedziba główna PFHBiPM znajduje sie w Warszawie na ul. Żurawiej 22