POLSKA FEDERACJA HODOWCÓW BYDŁA i PRODUCENTÓW MLEKA

Ocena mleczna


Zakres i metodyka prowadzenia oceny wartości użytkowej bydła typu użytkowego mlecznegoi mięsno-mlecznego w zakresie cech produkcji mlekaprzez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka w Warszawie

Dokument pdf

 

 

    Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka prowadzi ocenę wartości użytkowej bydła ras mlecznych
    i mięsno-mlecznych
     przy użyciu METODY A w ramach, której wyróżniamy trzy warianty związane z częstotliwością wykonywania próbnego doju.

    W metodzie A wszystkie próbne doje, w tym również próby mleka pobierane przy zastosowaniu automatycznych urządzeń udojowych, wykonywane są lub podlegają nadzorowi upoważnionego przedstawiciela PFHBiPM, który dokonuje również identyfikacji zwierząt oraz prowadzi stosowne zapisy w dokumentacji hodowlanej.

    A4

    minimum 11 próbnych dojów w ciągu roku 4 tygodniowy odstęp pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami ustalenie ilości udojonego mleka i pobranie łącznej próby mleka do analizy, składającej się z prób pobranych z każdego doju przeprowadzonego w okresie 24 godzin

    AT4

    minimum 11 próbnych dojów w ciągu roku 4 tygodniowy odstęp pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami ustalenie ilości udojonego mleka pochodzącego z jednego doju, przemiennie rannego lub wieczornego i pobranie próby mleka do analizy (warunek prowadzenie 2 dojów w stadzie w okresie 24 godzin) Szacowanie dobowej wydajności mleka i jego składników liczone metodą Delorenzo i Wiggansa (ICAR)

    A8

    minimum 6 próbnych dojów w ciągu roku 6 tygodniowy odstęp pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami ustalenie ilości udojonego mleka i pobranie łącznej próby mleka do analizy, składającej się z prób pobranych z każdego doju przeprowadzonego w okresie 24 godzin
    minimum 11 próbnych dojów w ciągu roku 4 tygodniowy odstęp pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami

    wygenerowanie z systemu komputerowego robota udojowego informacji na temat ilości udojonego mleka z minimum 48 godzin dla każdej krowy oraz pobranie jednej próby mleka z jednego doju w dobie
    minimum 6 próbnych dojów w ciągu roku 8 tygodniowy odstęp pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami

    wygenerowanie z systemu komputerowego robota udojowego informacji na temat ilości udojonego mleka z minimum 48 godzin dla każdej krowy oraz pobranie jednej próby mleka z jednego doju w dobie
    Metoda przeznaczona dla stad wyposażonych w skomputeryzowane hale udojowe ze skalibrowanymi miernikami mleka, gdzie doje odbywają się dwukrotnie w ciągu doby.

    minimum 11 próbnych dojów w ciągu roku 4 tygodniowy odstęp pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami

    wygenerowanie z systemu komputerowego hali informacji na temat ilości udojonego mleka z minimum 24 godzin dla każdej krowy oraz pobranie jednej próby mleka z jednego doju w dobie, przemiennie rannego lub wieczornego
    Metoda przeznaczona dla stad wyposażonych w skomputeryzowane hale udojowe ze skalibrowanymi miernikami mleka, gdzie doje odbywają się dwukrotnie w ciągu doby.

    minimum 6 próbnych dojów w ciągu roku 8 tygodniowy odstęp pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami

    wygenerowanie z systemu komputerowego hali informacji na temat ilości udojonego mleka z minimum 24 godzin dla każdej krowy oraz pobranie jednej próby mleka z jednego doju w dobie, przemiennie rannego lub wieczornego

    O WYBORZE RODZAJU METODY OCENY DECYDUJE HODOWCA

    Zapraszamy do zapoznania się z cennikiem >>

      Nowa usługa dostępna już od stycznia 2019

      Badanie cielności testem PAG – jest dodatkową usługą wykonywaną z próbki mleka pobranego w czasie rutynowego próbnego doju.

      Badanie to opiera się na określeniu glikoprotein ciążowych (ang. Pregnancy Associated Glycoproteins – PAG) i możliwe jest już:
      – począwszy od 28 dnia po pokryciu
      – i od 60 dnia po ostatnim wycieleniu.


      Testom cielności PAG będą podlegały krowy wytypowane przez hodowcę, i spełniające oba powyższe warunki łącznie.

      Więcej informacji w broszurze „Często zadawane pytania” (pdf)

      Już począwszy od stycznia hodowcy pod oceną mogą zlecać badania cielności krów z próbek mleka pobranego w czasie próbnych dojów.

      Formularze zlecenia badań, zamówienia testów oraz instrukcja znajdują się w zakładce „laboratoria” >>

      Począwszy od marca 2019 PFHBiPM oferuje hodowcom możliwość odpłatnego zlecenia badania cielności z próbek mleka w dowolnej ilości.

      Zlecenie testów cielności PAG możliwe jest dwoma sposobami:

      1. W ramach próbnego doju – wystarczy wskazać zootechnikowi, które krowy mają być badane
      2. Poza próbnym dojem – wtedy hodowca samodzielnie pobiera próbki mleka od wybranych krów do zamówionych uprzednio w laboratorium PFHBiPM fiolek wraz z kodami kreskowymi i formularzami identyfikacyjnymi.

      Więcej informacji w ulotce informującej o TESTACH  CIELNOŚCI (PAG) (pdf)

        Wyniki oceny wartości użytkowej bydła udostępniane są hodowcy każdorazowo po wykonaniu próbnego doju
        NA ŻYCZENIE MAILEM W FORMIE ELEKTRONICZNEJ RAPORTY GWARANTOWANE W RAMACH OPŁATY ZA USŁUGĘ

        Raport wynikowy 1 – „STADO” Wyniki próbnych dojów
        Raport wynikowy 2 – „PRÓBA” Wyniki próbnych dojów 

        ZOBACZ RÓWNIEŻ RAPORTY

        Raport wynikowy 3 – Rozród 
        Raport wynikowy 4 – Młodzież
        Raport wynikowy 6 – Zdarzenia 
        Raport wynikowy 7 – Wartość hodowlana
        Raport wynikowy 8 – Somatyka
        Raport wynikowy 9 – Rasy – Krowy
        Raport wynikowy 10 – Rasy – Stado

        RAPORT ŻYWIENIOWY NOWOŚĆ

        Raport wynikowy 11 – Żywienie

        Rodzaj usługi Stawka
        w zł netto
        Dodatkowe raporty wynikowe dostarczane hodowcom na życzenie
        Koszty stałe* RW8 (Somatyka)
        RW9 (Rasy – Krowy)
        RW10 (Rasy – Stado)
        2,20
        RW3 (Rozród)
        RW4 (Młodzież)
        RW6 (Zdarzenia)
        RW7 (Wartość hodowlana)
        1,20
        RW11 (Żywienie) 2,50
        Koszt wydruku jednej strony 0,20

        */ - do ceny należy doliczyć kwotę kosztów wydruku

        OCENA ZAGROŻENIA SUBKLINICZNĄ KETOZĄ  NOWA USŁUGA W STADACH OBJĘTYCH KONTROLĄ UŻYTKOWOŚCI

        Ketoza jest chorobą metaboliczną, polegająca na zaburzeniu przemiany energii u krów lecznych. Przejawia się ona podwyższonym poziomem tak zwanych ciał ketonowych we krwi i innych płynach ustrojowych krów dotkniętych tym schorzeniem. Szczególnie kosztowna jest niediagnozowana postać ketozy, czyli subkliniczna ketoza. Straty powodowane przez tę postać ketozy, wynikające z obniżenia wydajności, pogorszenia płodności i zdrowotności krów oraz zwiększonego brakowania, szacowane są w polskich warunkach na kilkaset (do ponad tysiąca) złotych, w przeliczeniu na jedno chorujące zwierzę!

        Dokument WORD

        Podstawą dla proponowanej usługi są zmiany składu chemicznego mleka, jakie stwierdza się u krów dotkniętych subkliniczną ketozą. U chorej krowy wzrasta w mleku zawartość kwasu beta-hydroksymasłowego i acetonu. Ponadto obniża się zawartość białka i laktozy, a wzrasta zawartość tłuszczu. W rezultacie rośnie w mleku stosunek tłuszczu do białka. Analiza składu chemicznego prób mleka, pobieranych w trakcie próbnego doju, umożliwia wskazanie krów chorych na subkliniczną ketozę. Wyniki oceny są prezentowane zarówno w odniesieniu do poszczególnych krówów jak i dla całego stada.

         

         

        Informacja o krowach podejrzanych o subkliniczną ketozę

        Ponieważ ketoza występuje głównie w pierwszych tygodniach laktacji, oceniane pod kątem występowania tej choroby są tylko zwierzęta w okresie od 5 do 60 dnia po wycieleniu. Krowy, u których skład mleka uzasadnia przypuszczenie, że były one chore, będą zaznaczane w raporcie wynikowym RW-2 za pomocą symbolu K!.

        Dokument pdf

         

        Wskazywanie stad zagrożonych subkliniczną ketozą

        W oparciu o liczbę krów, które zidentyfikowano jako podejrzane o subkliniczną ketozę (i oznaczono symbolem K!), oceniane będzie zagrożenie stada.

        Dokument pdf

        W przypadku, gdy przypuszczalna frekwencja subklinicznej ketozy w stadzie (czyli udział krów u których wystąpiło to schorzenie) przekroczy 10%, w raporcie wynikowym RW-1 ukazywał się będzie komunikat o treści  UWAGA: stado zagrożone subkliniczną ketozą. Podobnie, jeśli przypuszczalna frekwencja ketozy przekroczy 20%, w RW-1 ukaże się komunikat UWAGA: stado silnie zagrożone subkliniczną ketozą

        Dokument pdf

        Bardziej szczegółwe informacje, dotyczące występowania subklinicznej ketozy w danym stadzie, będą podawane w nowym raporcie wynikowym (RW-11). Począwszy od kwietnia 2013 roku raport ten będzie dostępny dla każdego hodowcy w formie elektronicznej, za pośrednictwem programu Hodowca online (www.pfhb.pl/hodowca_online).

        Dokument pdf

        Jak wykorzystać dostarczane informacje? Jeśli Hodowca stwierdzi, że subkliniczna ketoza stanowi w jego stadzie problem, ale przyczyny tego stanu rzeczy nie są dla niego oczywiste (lub nie bardzo wie, jak je usunąć), powinien zwrócić się do doradcy żywieniowego lub lekarza weterynarii. Żródłem problemów subkliniczną ketozą prawie zawsze jest żywienie, a skuteczną terapią jest zwykle zmiana sposobu żywienia krów jałówek!

        Dokument pdf

          OGÓŁEM LICZBA OCENIANYCH (stan na 31 grudnia 2018):

          KRÓW 816 345 sztuk

          OBÓR 19 892 

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

           

            W ramach Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka funkcjonują 4 laboratoria o określonym podziale terytorialnym:

            REGION OCENY PARZNIEW

            • Laboratorium w Białymstoku z/s w Jeżewie Starym – teren działania woj. podlaskie.
            • Laboratorium w Parzniewie - teren działania woj. lubelskie, łódzkie, małopolskie, mazowieckie, podkarpackie i świętokrzyskie.

            REGION OCENY POZNAŃ

            • Laboratorium w Kobiernie – teren działania woj. lubuskie i wielkopolskie, dolnośląskie, opolskie i śląskie.

            REGION OCENY BYDGOSZCZ

            • Laboratorium w Bydgoszczy z/s w Minikowie  – teren działania woj. kujawsko- pomorskie, pomorskie, warmińsko – mazurskie i zachodniopomorskie.

             

            Laboratoria PFHBiPM wykonują badania składu mleka na potrzeby oceny wartości użytkowej bydła mlecznego w zakresie oznaczania procentowej zawartości tłuszczu, białka, kazeiny, laktozy, suchej masy, poziomu mocznika oraz liczby komórek somatycznych w ilości  630 000 analiz miesięcznie.

            Badania w Laboratoriach wykonywane są zgodnie z międzynarodowymi normami badawczymi PN-ISO 9622:2015-09 i PN-EN ISO 13366-2:2007.

            Posiadany przez laboratorium system jakości badań w swojej organizacji, procedurach i instrukcjach badawczych uwzględnia wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005 gwarantującej profesjonalizm w zakresie:

            • wiarygodności pomiarów,
            • bezstronności,
            • niezależności,
            • dokładności urządzeń pomiarowo-badawczych,
            • przestrzegania zasad spójności pomiarowej,
            • wysokich kwalifikacji personelu.

            Wszystkie analizy zachowują spójność z wzorcami krajowymi i międzynarodowymi dzięki:

            • stosowaniu materiałów odniesienia zakupionych w Laboratorium Referencyjnym KCHZ w Parzniewie oraz Laboratorio Standard Latte – Associazione Italiana Allevatori [Włochy],
            • udziałowi w krajowych i międzynarodowych badaniach biegłości organizowanych przez Laboratoria Referencyjne znajdujące się na Liście Laboratoriów Referencyjnych  ICAR

            Mocne strony Laboratoriów:

            • kompetentny i doświadczony personel,
            • nowoczesny, wysokowydajny sprzęt analityczny,
            • wysoka, potwierdzana niezależnie jakość usług,
            • krótki czas uzyskiwania wyników badań.

            Potwierdzeniem powyższych gwarancji Laboratoriów było wydanie przez Polskie Centrum Akredytacji certyfikatów akredytacji:

            Laboratorium w Białymstoku z/s w Jeżewie Starym AB 472 (zobacz zakres akredytacji)
            Laboratorium w Parzniewie AB 822 (zobacz zakres akredytacji)  
            Laboratorium w Kobiernie AB 470  (zobacz zakres akredytacji)
            Laboratorium w Bydgoszczy AB 473 (zobacz zakres akredytacji)

            Certyfikat laboratorium w Białymstoku z/s w Jeżewie Starym  (zobacz certyfikat)
            Certyfikat laboratorium  w Parzniewie ( zobacz certyfikat)
            Certyfikat laboratorium  w Kobiernie ( zobacz certyfikat)
            Certyfikat laboratorium  w Bydgoszczy z/s w Minikowie (zobacz certyfikat)

             

            Badanie cielności – testy PAG >> 

             

            Pliki do pobrania

            Zlecenie wykonania badań:
            Druk zlecenia wykonania badania laboratoryjnego próbek mleka surowego (plik Word do druku)

            Druk zlecenia wykonania badania w kierunku wykrywania glikoprotein ciążowych (PAGs) jako wskaźnika ciąży metodą ELISA za pomocą testu IDEXX Milk Pregnancy (plik Word do druku)

            Formularze zamówienia:
            Zestaw do pobierania próbek mleka krowiego w kierunku wykrywania glikoprotein ciążowych (badanie cielności – testy PAG) (plik Word do druku)

            Instrukcje:
            – Instrukcja pobierania próbek do testów PAG (plik Word do druku)

             

             

            Kontakt do laboratoriów >>

             

             


              „Ocena i Hodowla Bydła Mlecznego” za 2017 r.

              DZIAŁ OCENY – Wyniki oceny wartości użytkowej bydła ras mlecznych w 2017 r.
              Wstęp (pdf) pl
              Introduction (pdf) en
              Kalendarium wydarzeń 2017 r. (pdf) pl
              Calendar of events 2017 (pdf) en
              Analiza i podsumowanie wyników oceny wartości użytkowej bydła w 2017 r. (pdf) pl
              (pdf) en
              Ocena mięsna (pdf) pl
              Beef recording (pdf) en
              Projekty rozwojowe (pdf) pl
              R&D (pdf) en
              Doradztwo żywieniowe (pdf) pl
              Feeding Advisory (pdf) en
              Doradztwo ogólne (pdf) pl
              Overall advisory (pdf) en
              Laboratoria (pdf) pl
              Laboratories (pdf) en
              Część tabelaryczna (pdf) 

              DZIAŁ HODOWLI
              Hodowla bydła
              Breeding tasks (pdf) en

              CENTRUM GENETYCZNE – Zadania zrealizowane
              CGen (pdf) pl
              CGen (pdf) en


              Ocena Typu i Budowy Krów Mlecznych (pdf) pl

               


              img04

              Polska 2017

              Plik pdf

               

              img04

              Parzniew 2017

              Plik pdf

              Rok 2016

               

               

              img04

              Parzniew 2016

              Plik pdf
              img04

              Bydgoszcz 2016

              Plik pdf
              img04

              Poznań 2016

              Plik pdf

              Rok 2015

               
              img04

              Polska 2015

              Plik pdf

               

              img04

              Parzniew 2015

              Plik pdf
              img04

              Bydgoszcz 2015

              Plik pdf
              img04

              Poznań 2015

              Plik pdf

               

              Rok 2014

               
              img04

              Polska 2014

              Plik pdf

               

              img04

              Parzniew 2014

              Plik pdf
              img04

              Bydgoszcz 2014

              Plik pdf
              img04

              Poznań 2014

              Plik pdf
                  Mastitis w oparciu o wyniki OWUB

                PDF

               

               

                  Żywienie - Monitorowanie żywienia krów

                PDF

               

              Raporty wynikowe z oceny wartości użytkowej i ich wykorzystanie w zarządzaniu stadem bydła mlecznego

              10 powodów dla których warto nam zaufać

                PDF

               

                  Ocena wartości użytkowej

                PDF

               

                 Doradztwo żywieniowe

                PDF

                Hichb 2019 03 lq 1

                Hodowla i Chów Bydła

                W numerze 3 / 2019: Czy to koniec polskiej wołowiny?

                 

                Reportaż z mazowieckiej ubojni wyemitowany przez stację TVN wstrząsną całą Polską i odbił się szerokim echem na całym świecie, podważając renomę Polski, jako solidnego i sprawdzonego eksportera żywności. Niehumanitarne traktowanie zwierząt, połączone z haniebnymi praktykami sprzedaży mięsa bez weterynaryjnej położyło się cieniem na całej branży, zarówno producentów mięsa, jak i hodowców bydła. Właśnie z tego powodu postanowiliśmy tej aferze poświęcić Temat Numeru. Przeczytacie w nim Państwo ogólną analizę zaistniałej sytuacji, oraz wywiady z Witoldem Choińskim, prezesem Polskiego Mięsa, lek. wet. Karoliną Oblizajek, pełniącą funkcję Wojewódzkiego Inspektora Weterynaryjnego ds. Bezpieczeństwa Zywności w WIW w Poznaniu i z dr. hab. Anną Jupowicz - Ginalską, medioznawcą z Uniwersytetu Warszawskiego. Oprócz tego w numerze zapraszamy do odwiedzenia z nami Spiżarni Hrabiny Potulickiej ze Ślesina, produkującą rewelacyjne sery, a także odwiedzenia hodowli Państwa Klimczyków z Poręby, oraz rodziny Ziajów z Dobrodzienia. Szczególnie też polecamy artykuł Anny Siekierskiej o niepożądanych cechach pokrojowych w stadzie. W najnowszym numerze nie zabraknie także tekstów odnośnie żywienia, ekonomii i zdrowotności, a także nowinek z branży hodowlanej, zwłaszcza, że niedawno odbyły się Targi Ferma w Łodzi. Serdecznie zapraszamy do lektury!

                KALENDARZ WYSTAW


                NAJWAŻNIEJSZE WYDARZENIA W ROKU

                Marzec 2019
                PN WT SR CZW PT SO ND
                25 26 27 28 1 2 3
                4 5 6 7 8 9 10
                11 12 13 14 15 16 17
                18 19 20 21 22 23 24
                25 26 27 28 29 30 31

                *Pola zaznaczone gwiazdką sa obowiązkowe


                Jak nas znaleźć?

                Siedziba główna PFHBiPM znajduje sie w Warszawie na ul. Żurawiej 22