POLSKA FEDERACJA HODOWCÓW BYDŁA i PRODUCENTÓW MLEKA

Laboratoria


1. Pasze objętościowe (podstawowy skład chemiczny, frakcje włókna, wartość pokarmowa, parametry jakości zakiszania: kwas mlekowy, kwas octowy, azot amoniakalny, alkohol, ADIN oraz pH)

  • kiszonka z kukurydzy
  • kiszonka z trawy i lucerny
  • kiszonka z roślin motylkowych z trawami

2. Pasze objętościowe (podstawowy skład chemiczny, frakcje włókna, pH oraz wartość pokarmowa)

  • kiszone ziarno kukurydzy
  • siano łąkowe

3. Pasze objętościowe (podstawowy skład chemiczny, frakcje włókna)

  • TMR na bazie kukurydzy

4. Nasiona i śruty (podstawowy skład chemiczny)

  • nasiona zbóż i kukurydzy (w całości i śruty)
  • śruta rzepakowa i sojowa
  • nasiona roślin strączkowych i słonecznika
  • mieszanki ww. nasion i śrut

Próbki pobierane są na zlecenie hodowcy przez pracowników PFHBiPM lub samodzielnie przez zlecającego. Ważne jest, aby próbka była reprezentatywna.

Aby poprawnie wykonać badanie, próbki winny mieć odpowiednią objętość:

   • kiszonki ok. 1,0 kg,

   • zboża i śruty ok. 0,5 kg.

Pobraną próbkę należy zapakować do woreczka foliowego i starannie odpowietrzyć.

Dodatkowo woreczek z próbką zrolować i ścisnąć okrężnie taśmą samoklejącą w celu uniknięcia napowietrzenia.

Jeżeli temperatura powietrza jest wysoka wskazane jest zamrożenie próbki lub schłodzenie
do temperatury 1 – 4º C.

Dokument pdf

Próbki należy jednoznacznie oznaczyć co do ich zawartości. Do oznakowania próbek można wykorzystać wzór formularza etykiety próbek.

Dokument pdf

Próbki winny być jak najszybciej od pobrania dostarczone do laboratorium tj. w ciągu 24 – 36 godzin od pobrania lub od zakończenia mrożenia. Próbki należy przesyłać w opakowaniach o własnościach termoizolacyjnych tj. termotorbach lub pudełkach styropianowych. Próbki winny być dodatkowo zabezpieczone wkładami lodowymi. Nie należy stosować otwartych woreczków foliowych stosowanych do zamrażania kostek lodu. Pudełka styropianowe i wkłady lodowe można otrzymać z laboratorium.

Badanie próbek w laboratorium wykonuje się przy pomocy analizatora DS2500 (producent FOSS) metodą NIRS opartą na regresji względem metody referencyjnej (laboratoryjnej). DS2500 jest analizatorem dokonującym pomiarów techniką odbiciową i transmisyjno-odbiciową o zakresie skanowania w bliskiej podczerwieni, pozwala na szybkie i dokładne oznaczenia wartości pokarmowych w produkowanych paszach, surowcach oraz kiszonkach. Podstawą zastosowania metody NIRS w doradztwie żywieniowym jest opracowanie odpowiedniej kalibracji. W naszym laboratorium nie stosujemy standardowych, fabrycznych pakietów kalibracyjnych, ale zestandaryzowane na polskie warunki, co gwarantuje wiarygodne i miarodajne wyniki analiz. Próby kalibracyjne przygotowane zostały przez kadrę naukowców z Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie na podstawie badań krajowych pasz.

Po wykonaniu badań Laboratorium przesyła sprawozdanie z badań wraz z fakturą do Hodowcy. Sprawozdanie z Badań – przykładowy wynik ( plik PDF do pobrania).

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka prowadzi dwa laboratoria pasz:

Laboratorium w Kobiernie
– teren działania

woj. lubuskie,
wielkopolskie,
dolnośląskie,
opolskie,
śląskie,
kujawsko-pomorskie,
pomorskie,
zachodniopomorskie.

Laboratorium w Białymstoku z/s w Jeżewie Starym
– teren działania

woj. podlaskie,
warmińsko – mazurskie,
lubelskie,
łódzkie,
małopolskie,
mazowieckie,
podkarpackie,
świętokrzyskie,

 

 

    Doradztwo żywieniowe

  PDF

Hichb 2018 nr11 okladka hq

Hodowla i Chów Bydła

W numerze 11 / 2018: Grunt to nauka

 

Jak ważne jest kształcenie nikomu nie trzeba tłumaczyć, zwłaszcza w świecie, w którym największe znaczenie ma właśnie informacja. Zdaje sobie z tego sprawę także Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, która stara się zapewnić swoim hodowcom jak największy dostęp do wcześniej wspomnianej wiedzy. Czyni to między innymi organizując różnego rodzaju konferencje i spotkania naukowe. 1 października 2018 r. w Poznaniu odbyło się I Forum Genetyczne w którym wzięło udział ponad 400 osób: hodowców i producentów mleka oraz przetwórców. Podczas tego sympozjum pokazano zasady wprowadzenia indeksu ekonomicznego do hodowli bydła mlecznego i produkcji mleka w Polsce. Indeks ten wejdzie do praktyki hodowlanej w przyszłym roku, co będzie na pewno dużym wydarzeniem. Właśnie dlatego postanowiliśmy poświęcić poznańskiemu spotkaniu Temat Numeru listopadowego wydania naszego miesięcznika, zwłaszcza, że poruszanych podczas Forum interesujących tematów było znacznie więcej. Ponadto w numerze, nasi czytelnicy znajdą obszerne relacje z dwudniowej konferencji jaka odbyła się w Łysomicach nieopodal Torunia i koncentrowała się na „Automatyzacji i robotyzacji w hodowli bydła i produkcji mleka”, a także z międzynarodowego szkolenia sędziowskiego w pomorskim Cieszymowie. Oprócz tego polecamy nasze reportaże z mleczarni W Oleśnie, która doskonale radzi sobie na lokalnym rynku, a także jest jedynym twórcą i eksporterem (także za granice naszego kraju) doskonałej, mlecznej nalewki - Śmietankówki Oleskiej, oraz z Gospodarstwa Rolno - Hodowlanego w Żydowie. Naturalnie w numerze nie zabraknie fachowych porad takich jak zalecenia prof. Zygmunta M. Kowalskiego dotyczących stosowania preparatów mlekozastępczych, lub opinia dr. Sebastiana Smulskiego odnośnie ograniczenia stosowania antybiotyków w leczeniu chorób wymion. W numerze zapoznają się także Państwo z informacjami ekonomicznymi i nowościami sprzętowymi. Serdecznie zapraszamy do lektury!

KALENDARZ WYSTAW


NAJWAŻNIEJSZE WYDARZENIA W ROKU

Listopad 2018
PN WT SR CZW PT SO ND
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

*Pola zaznaczone gwiazdką sa obowiązkowe


Jak nas znaleźć?

Siedziba główna PFHBiPM znajduje sie w Warszawie na ul. Żurawiej 22