Laboratoria pasz
Pobieranie próbek

Próbki pobierane są na zlecenie hodowcy przez pracowników PFHBiPM lub samodzielnie przez zlecającego. Ważne jest, aby próbka była reprezentatywna.

Aby poprawnie wykonać badanie, próbki winny mieć odpowiednią objętość:

  • kiszonki ok. 1,0 kg,
  • zboża i śruty ok. 0,5 kg.

Pobraną próbkę należy zapakować do woreczka foliowego i starannie odpowietrzyć.

Dodatkowo woreczek z próbką zrolować i ścisnąć okrężnie taśmą samoklejącą w celu uniknięcia napowietrzenia.

Jeżeli temperatura powietrza jest wysoka wskazane jest zamrożenie próbki lub schłodzenie
do temperatury 1–4º C.

 

Przygotowanie próbki zielonki z kukurydzy do badania na suchą masę

Przede wszystkim zwróć uwagę na poziom dojrzałości ziarniaków w kolbie – gdy plamki szkliste robią się widoczne sucha masa w całej roślinie waha się w granicach 26–27% – jest to najlepszy czas na badanie suchej masy w celu oszacowania terminu zbioru.  

Do badania wybierz 3 rośliny: 

  • Z plonu głównego
  • Z różnych części pola
  • Rosnące min. 5 metrów od brzegu pola
  • Świeże (zebranie w dniu badania)
  • Ścięte na wysokości na jakiej będziesz prowadzić zbiór
  • Jednej odmiany (jedno badanie = jedna odmiana)

Jeśli mieszkasz blisko laboratorium paszowego PFHBiPM możesz przywieźć zebrane i pocięte rośliny – pracownicy laboratorium na miejscu przygotują próbkę do badania. 

 

Jak przygotować próbkę do wysyłki?

Zebrane rośliny rozdrobnij na sieczkę*, wymieszaj i przełóż reprezentatywną próbkę zielonki do woreczka strunowego (tak aby ważyła do 1 kg; min. 0,5 kg). Odpowietrz woreczek, zroluj i oklej taśmą.

Aby wynik był wiarygodny czas od pobrania próbki do jej otrzymania przez laboratorium nie może być dłuższy niż 24 godziny. Próbka powinna być przechowywana i wysłania w warunkach chłodniczych (z wkładami lodowymi w styropianowym pudełku).