POLSKA FEDERACJA HODOWCÓW BYDŁA i PRODUCENTÓW MLEKA

Paliwo rolnicze – nowe przepisy

Od 1 stycznia 2019 roku weszły w życie nowe przepisy dotyczące zwrotu podatku akcyzowego od paliwa zużytego do produkcji rolnej. Zwrot jest wyższy, a przysługuje dodatkowo hodowcom bydła.

 

Limit litrów oleju napędowego, do którego będzie przysługiwał zwrot akcyzy został zwiększony  z 86 litów na hektar do 100 litrów na hektar. Nowym rozwiązaniem jest wprowadzenie zwrotu akcyzy dla hodowców bydła. Limit został ustalony w wysokości trzydziestokrotności stawki podstawowej na każdą dużą jednostkę przeliczeniową DJP bydła według stanu średniorocznego za rok poprzedzający. W 2019 roku będą brane pod uwagę stany średnioroczne bydła z roku 2018. W celu otrzymania zwrotu podatku, należy udokumentować fakturami zakup ilości paliwa. Podobnie jak w roku 2018, stawka zwrotu akcyzy wynosi 1zł za litr oleju napędowego.

W 2019 roku na każdy hektar użytków rolnych przysługuje maksymalnie 100 zł zwrotu akcyzy, a hodowcy bydła mogą otrzymać 30 zł na każdą dużą sztukę bydła.

Wnioski o zwrot akcyzy będzie można składać w terminach: od 1 do 28 lutego oraz od 1 do 30 sierpnia. Wnioski będą przyjmowane w urzędach gminy. 

 

tekst: Dorota Śmigielska

ARCHIWUM AKTUALNOŚCI
WYDARZENIA

Lubelskie podsumowania

22-03-2019

W lubelskim Centrum Spotkania Kultur odbyło się podsumowanie wyników oceny wartości użytkowej bydła za 2018 rok.

WYDARZENIA

Bydgoszcz na mlecznym plusie

22-03-2019

W Łysomicach omówiono stan mlecznej produkcji w Regionie Oceny Bydgoszcz.

RYNEK MLEKA

Wsparcie dla grup i organizacji producentów

21-03-2019

W dniach od 15 kwietnia do 31 maja bieżącego roku w oddziałach regionalnych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa można składać wnioski o pomoc na „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów”.

Hichb 2019 03 lq 1

Hodowla i Chów Bydła

W numerze 3 / 2019: Czy to koniec polskiej wołowiny?

 

Reportaż z mazowieckiej ubojni wyemitowany przez stację TVN wstrząsną całą Polską i odbił się szerokim echem na całym świecie, podważając renomę Polski, jako solidnego i sprawdzonego eksportera żywności. Niehumanitarne traktowanie zwierząt, połączone z haniebnymi praktykami sprzedaży mięsa bez weterynaryjnej położyło się cieniem na całej branży, zarówno producentów mięsa, jak i hodowców bydła. Właśnie z tego powodu postanowiliśmy tej aferze poświęcić Temat Numeru. Przeczytacie w nim Państwo ogólną analizę zaistniałej sytuacji, oraz wywiady z Witoldem Choińskim, prezesem Polskiego Mięsa, lek. wet. Karoliną Oblizajek, pełniącą funkcję Wojewódzkiego Inspektora Weterynaryjnego ds. Bezpieczeństwa Zywności w WIW w Poznaniu i z dr. hab. Anną Jupowicz - Ginalską, medioznawcą z Uniwersytetu Warszawskiego. Oprócz tego w numerze zapraszamy do odwiedzenia z nami Spiżarni Hrabiny Potulickiej ze Ślesina, produkującą rewelacyjne sery, a także odwiedzenia hodowli Państwa Klimczyków z Poręby, oraz rodziny Ziajów z Dobrodzienia. Szczególnie też polecamy artykuł Anny Siekierskiej o niepożądanych cechach pokrojowych w stadzie. W najnowszym numerze nie zabraknie także tekstów odnośnie żywienia, ekonomii i zdrowotności, a także nowinek z branży hodowlanej, zwłaszcza, że niedawno odbyły się Targi Ferma w Łodzi. Serdecznie zapraszamy do lektury!

KALENDARZ WYSTAW


NAJWAŻNIEJSZE WYDARZENIA W ROKU

Marzec 2019
PN WT SR CZW PT SO ND
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

*Pola zaznaczone gwiazdką sa obowiązkowe


Jak nas znaleźć?

Siedziba główna PFHBiPM znajduje sie w Warszawie na ul. Żurawiej 22