PFHBiPM
Aktualności

Spadek notowań GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Już po raz drugi w tym roku, notowania na giełdzie Global Dairy Trade zakończyły się spadkiem. O ile pierwszy nie był jeszcze aż tak bardzo wyraźny, bo wynosił 1,2%, to drugi był zdecydowanie większy i wyniósł 3,4%.

Ujemny wynik notowań przełożył się na spadki cen większości oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największy spadek cen dotknął sera Cheddar o 14%, masła o ponad 10% oraz maślanki w proszku 10%. Jedynie w przypadku dwóch produktów ceny wzrosły.

Wynik aukcji Global Dairy Trade z dnia 6 czerwca 2019 roku:

  • Kazeina podpuszczkowa +4,2%
  • Laktoza +0,4%
  • Pełne mleko w proszku -1,5%
  • Odtłuszczone mleko w proszku -4%
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -5,7%
  • Maślanka w proszku -10,1%
  • Masło -10,3%
  • Ser Cheddar -14%
  • Serwatka w proszku nie była oferowana

Odwrócenie trendu cenowego na rynku globalnym, przerwało kilkumiesięczny okres wzrostu notowań. Warto zaznaczyć, że ceny w Polsce spadają już od stycznia bieżącego roku. Notowania na giełdzie GDT zawsze miały wpływ na ceny krajowe, dlatego jeśli w kolejnych notowaniach utrzyma się trend spadkowy, polscy producenci mleka muszą być przygotowani na to, że w najbliższych miesiącach cena mleka surowego prawdopodobnie będzie spadać.