PFHBiPM
Aktualności

Pozytywne trendy na światowym rynku mleczarskim

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Ostatnia aukcja Global Dairy Trade z 19 lutego bieżącego roku po raz czwarty w tym roku i po raz szósty z rzędu zakończyła się trendem wzrostowym. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 0,9%.

Wzrost cen miał szeroki zakres i dotyczył sześciu z dziewięciu produktów, które obejmuje indeks Global Dairy Trade. Spadek odnotowano jedynie w przypadku laktozy i wynosił 2,9%. Największy wzrost miał miejsce w przypadku sera Cheddar 2,9%, odtłuszczonego mleka w proszku 2,8% oraz kazeiny 2,7%. 

Wyniki ostatniej aukcji:

  • Ser Cheddar +2,9%
  • Odtłuszczone mleko w proszku + 2,8%
  • Kazeina podpuszczkowa + 2,7%
  • Masło + 1,2%
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +0,7%
  • Pełne mleko w proszku + 0,3%
  • Laktoza – 2,9%
  • Maślanka w proszku nie oferowana
  • Serwatka w proszku nie oferowana

Wolumen sprzedanych towarów wzrósł o 8,6% w porównaniu z poprzednimi notowaniami z 23 326 ton do 25 324 ton.

Spowolnienie wzrostu cen na GDT można upatrywać w negatywnej fali upałów, która miała miejsce w Nowej Zelandii i wpłynęła na produkcję mleka w tym kraju. W kolejnych miesiącach najwięcej uwagi będzie skupione na produkcji mleka w Unii Europejskiej, ponieważ zbliżany się do szczytu produkcji w tym rejonie, który zawsze ma miejsce w miesiącu maju. Zwiększenie dynamiki skupu w UE może wpływać na spadek cen produktów mleczarskich.