PFHBiPM
Aktualności

Pierwszy spadek na GDT

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Ostatnia aukcja GDT zakończyła się na minusie. Była to pierwsza sesja od początku roku, na której indeks giełdowy spadł o 1,2%.

Pomimo, że ogólny indeks był na minusie, to większość notowań produktów mleczarskich zanotowało wzrost. Największy wzrost odnotowano w przypadku sera Cheddar. Spadek natomiast dotyczył masła, bezwodnego tłuszczu mlecznego i pełnego mleka w proszku.

Wyniki ostatniej aukcji Global Dairy Trade:

  • Ser Cheddar +15,2%,
  • Kazeina podpuszczkowa +5,1%,
  • Laktoza +0,6%,
  • Odtłuszczone mleko w proszku +0,5%,
  • Masło -3,2%,
  • Pełne mleko w proszku -2,1%,
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -1,4%,
  • Maślanka nie była oferowana,
  • Serwatka w proszku nie była oferowana.

W Polsce ceny mleka surowego odnotowują spadek od początku bieżącego roku. Dopiero teraz trendy na globalnym rynku mleka zaczęły pokrywać się z sytuacją krajową