PFHBiPM
Aktualności

Komisja chce wspierać sektor rolno-spożywczy w UE w czasie epidemii

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Po wybuchu koronawirusa sektor rolno-spożywczy Unii Europejskiej wykazuje się względną odpornością i nadal zapewnia Europejczykom bezpieczną żywność wysokiej jakości. Niemniej jednak rolnicy i producenci stoją w obliczu trudności i rosnącej presji. Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego i skutecznego łańcucha dostaw żywności na całym kontynencie pozostaje jednym z priorytetów Komisji.

Komisja ściśle monitoruje wszystkie rynki rolne i handel produktami spożywczymi, a obserwatoria rynku UE są regularnie aktualizowane. Podczas spotkania wideokonferencyjnego w dniu 25 marca komisarz ds. Rolnictwa Janusz Wojciechowski przedstawił ministrom rolnictwa UE ogólny zarys sytuacji.

Komisarz Wojciechowski powiedział: „Stoimy w obliczu bezprecedensowego kryzysu i jestem coraz bardziej wdzięczny naszym rolnikom i producentom za ich ciągłą ciężką pracę, pomimo rosnących trudności i presji. Te trudne czasy pokazały odporność naszego łańcucha dostaw żywności. Dzisiejsze spotkanie pozwoliło nam na przegląd obecnej, szybko zmieniającej się sytuacji. Słuchałem uważnie i dobrze zapoznałem się ze wszystkimi sugestiami i prośbami, które Komisja przeanalizuje i na które odpowie. Będę nadal śledził sytuację w ścisłym kontakcie z państwami członkowskimi. W razie potrzeby jesteśmy gotowi podjąć dalsze działania.”

Od początku kryzysu Komisja przyjęła następujące środki w celu wsparcia sektora rolno-spożywczego:

  • Przedłużenie terminu składania wniosków o płatność w ramach WPR: Nowy termin składania wniosków upływa 15 czerwca 2020 r. Zamiast 15 maja, co zapewni rolnikom większą elastyczność w wypełnianiu wniosków w tych trudnych i niespotykanych czasach. O przedłużeniu poinformowano już we Włoszech, a Komisja pracuje nad krokami prawnymi w celu wdrożenia go we wszystkich państwach członkowskich.
  • Zwiększona pomoc państwa: w ramach nowo przyjętych tymczasowych ram prawnych dotyczących pomocy państwa rolnicy mogą teraz korzystać z maksymalnej pomocy w wysokości 100 000 EUR na gospodarstwo, a przedsiębiorstwa zajmujące się przetwórstwem żywności i marketingiem mogą skorzystać z maksymalnej kwoty 800 000 EUR. Kwotę tę można uzupełnić pomocą de minimis, rodzajem wsparcia krajowego specyficznego dla sektora rolnego, które można przyznać bez uprzedniej zgody Komisji. Ostatnio pułap tej pomocy został zwiększony do 20 000 EUR (i do 25 000 EUR w szczególnych przypadkach). Oznacza to, że całkowite wsparcie krajowe, które można przyznać na gospodarstwo, wynosi 120 000 EUR (lub 125 000 EUR) w tymczasowych ramach.
  • Ciągły przepływ produktów spożywczych w UE: Komisja ściśle współpracuje z państwami członkowskimi, aby zapewnić funkcjonowanie jednolitego rynku towarów, tworząc „zielone ścieżki”. Te zielone pasy, w oparciu o wyznaczone kluczowe przejścia graniczne, będą miały odprawy graniczne nieprzekraczające 15 minut. Przejście jest teraz przyznawane dla wszystkich towarów, w tym produktów rolno-spożywczych.