PFHBiPM
Aktualności

GDT utrzymuje się na plusie

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

W dniu 15 października bieżącego roku notowania na Global Dairy Trade zakończyły się wzrostem ogólnego indeksu cenowego o 0,5%. Był to trzeci z rzędu delikatny wzrost notowań produktów mleczarskich. Średnia cena podczas aukcji ukształtowała się na poziomie 3330 USD/t. Notowania trzech kategorii produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył kazeiny, natomiast  największy spadek odnotowano w przypadku sera Cheddar 

Wynik sesji Global Dairy Trade z dnia 15 października 2019 r:

  • Kazeina podpuszczkowa +3,6% – cena 6916 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +2,4% – cena 2743 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +0,8% – cena 5065 USD/t
  • Pełne mleko w proszku  +0,0% – cena 3133 UDS/t
  • Ser Cheddar -2,2% – cena 3636 USD/t
  • Masło -0,4% – cena 4105 USD/t
  • Maślanka w proszku nie była oferowana
  • Laktoza nie był oferowana
  • Serwatka w proszku nie była oferowana

W ostatnim czasie na globalnym rynku mleka i przetworów mleczarskich ceny się ustabilizowały, jednak na cenę surowca może mieć wpływ rosnąca podaż mleka.