PFHBiPM
Aktualności

GDT po raz trzeci na minusie

Dorota Śmigielska | | Rynek mleka

Piąta w tym roku aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 3 marca zakończyła się na minusie. Były to trzecie z kolei notowania, na których odnotowano spadek cen produktów mleczarskich. Ogólny indeks cenowy spadł o 1,2%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3112 USD

Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań większości oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe spadki odnotowano w przypadku maślanki w proszku, sera Cheddar oraz odtłuszczonego mleka w proszku. Największy wzrost miały notowania laktozy.

Wyniki ostatniej sesji z dnia 3 marca 2020 roku:

  • Laktoza +5,7% – cena 871 USD/t
  • Masło +1,0% – cena 4131 USD/t
  • Kazeina +0,5% – cena 9891 USD/t
  • Maślanka w proszku -4,8% – cena 2718 USD/t
  • Ser Cheddar -4,7% – cena 4285 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku -3,2% – cena 2747 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny -1,7% – cena 4302 USD/t
  • Pełne mleko w proszku -0,5% – cena 2952 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana

Na globalnym rynku mleka utrzymuje się trend spadkowy, który niestety przekłada się również na sytuację krajową. Przeciętna cena mleka w styczniu była o 1,8% niższa niż w grudniu 2019 roku oraz o 2,5% niższa niż w styczniu 2019 roku.